A kiserőművek telepítése egyre elterjedtebb Magyarországon, ahogy az emberek és vállalkozások egyre tudatosabbak a környezetvédelem fontosságában és az energiaköltségek csökkentésének lehetőségeiben.

A napelemes rendszerek az egyik legnépszerűbb megoldások közé tartoznak, mivel folyamatosan fejlődnek és egyre hatékonyabbak lesznek, valamint a Nap energiája ingyenes és korlátlan. ☀️

A napelem rendszerek a méretük alapján több kategóriába sorolhatóak be.
A legelterjedtebbek természetesen azok, amelyeket egyszerűen, bejelentést követően építési engedély nélkül lehet telepíttetni.

  1. Háztartási méretű kiserőművek - az 50kW-ot meg nem haladó napelemrendszerek, ide elsősorban a családok, kisebb vállalkozások által igényelt rendszerek tartoznak.
  2. Nem építési engedélyköteles kiserőmű - az 50 kW és 500 kW közé eső napelem rendszerek. Abban az esetben, ha a rendszer nem táplál vissza villamos hálózatba, nem kell építési engedélyt kérni. (Jelenleg ebből 200 kW alatti kiserőműhöz az aFRR szabályzás, illetve az akkumulátor egységek, vagy aggregátorok telepítése sem kötelező.

2021-ben az egyik ingatlanfenntartó vállalat telepíttetett egy 50 kW méretű HMKE-t (háztartási méretű kiserőmű), ami a telephely parkolójában, a kocsik fölötti tartószerkezetre került. Kihasználva az akkor még szaldós elszámolás és visszatáplálás előnyeit, szinte “fedett” parkolót biztosítottak a dolgozók autóinak, de mégsem ez volt a legnagyobb előny. A beruházás eredményeként a társaság energiát takarított meg a bérlőknek, és természetesen a spórolás szempontjából is fontos volt számukra ez a döntés. 

Azonban hamar rájöttek, hogy érdemes lenne bővíteni, és ha már úgyis szükség van további részen is fedett kocsibeálló területre, akkor a keletkező “tetőfelületet” kihasználva feltetetnének még napelemeket.
Viszont ezzel az elhatározással, a beruházás II. ütemében átlépték a HMKE felső határát, így a telepítésre kerülő  napelemrendszer már kiserőműnek számított, aminek az igénylése igen hosszú folyamat, ráadásul ki kellett alakítani a rendszert úgy, hogy megérje a visszatáplálás lehetősége nélkül is.
Ekkor kerültünk képbe mi, vagyis a Nordinova Energy Kft., akik teljes erőbedobással álltak neki a komplett tervezési munkának és természetesen a kivitelezésnek is.

Pontosan miből is áll egy ilyen folyamat?

Az első lépés az igénybejelentés, ami már önmagában rengeteg adatszolgáltatást és dokumentációt igényel. Erre az áramszolgáltató által válaszul Műszaki Gazdasági Tájékoztatót (MGT) küld. Ezután egy kamarai tag villamosmérnök által elkészített villamos tervnek kell születnie, majd a jóváhagyás után megkezdődhet a kivitelezés. A szerelés befejezésével még korántsem ér véget a folyamat, ugyanis a készre jelentés után az áramszolgáltató szakemberei a bekapcsolás előtt a teljes rendszert lepróbálják, hogy minden tökéletesen működik-e úgy, hogy a visszatáplás mentesítésre vonatkozó szabályoknak is megfeleljen.


Miután felmértük a már telepített 50 kW-os rendszert, a tulajdonosokkal megbeszélve úgy kalkuláltunk, hogy +70 kW-al, 120 kW-osra bővítjük a rendszert úgy, hogy a már meglévő invertert is lecseréljük egy Growatt MAX 50KTL3-LV inverterre, hogy az újonnan felkerülővel könnyen tudjanak kommunikálni. A napelemekből 215 db ULICASOLAR UL375M-120 HC 375Wp panelek kerültek fel a II. ütemben a kocsibeállók tetejére.


Ez mit jelent összesítve? Csak a most felhelyezett UlicaSolar napelemek összesen 80.625 kWp teljesítményre képesek, így került felszerelésre ehhez a 70kW-os Growatt inverter. De ahhoz, hogy ezt a rendszert, mint kiserőművet használni lehessen, kellett még néhány nagyon fontos és kihagyhatatlan kiegészítő.

A legfontosabb egy olyan eszköz, ami megakadályozza, hogy a rendszer vissza táplálja a megtermelt, de fel nem használt energiát a villamoshálózatra. Erre lett kitalálva a Growatt Smart Energy Manager eszöze, ami leszabályozza az inverteket - figyelve, hogy a villanyóra ingatlan felőli oldalán mennyi áram folyik a vezetékeken és milyen irányba. Ez visszvatt védelemmel szerelt, tehát visszatáplálás mentesített kiserőmű esetén nagyon fontos.

A termelés az ingatlan fogyasztásával megegyező energiaigényt nem lépheti túl, ilyenkor az inverter gyakorlatilag üresjáratba rakja magát. Ezen felül kötelező a kiserőművek esetében a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító) által jóváhagyott OVRAM engedélyes relé. 

A relé hálózatvédelmi funkciót lát el. Figyeli az alábbi hibákat, és súlyos hiba esetén azonnal leállítja a rendszert:

  • fáziseltolás

  • túlfeszültség

  • frekvencia elcsúszás 

Mit érdemes még megfontolni, mielőtt kiserőmű telepítésre szánja magát egy vállalkozás?

A kisermőműveknek a visszatáplálás hiányában igen nagy mennyiségű felesleges energiája maradhat, amit vagy elveszítünk, vagy pedig felhasználhatunk másképpen. Tökéletes példák erre az ingatlanfenntartó kihelyezett elektromos autó töltők, melyeknek köszönhetően a munkába járó és egész nap bent dolgozó kollégák helyben tölthetik plug-in hibrid (PHEV) vagy tisztán elektromos autóikat (EV).
Alternatívaként érdemes racionalizálni a gépészetet is, hogy a nyári napsütéses órák számát kihasználva, azonnal el tudjuk fogyasztani a megtermelt “felesleges” energiát például légkondicionálással. Ugyanis a leszabályzott, vagy meg nem termelt energia a legnagyobb pazarlás a napelemes rendszereknél.

Az ingatlanfenntartó vállalatnál arra is odafigyelnek, hogy amikor hétvégén nem használják fel az energiát, addig ezt betárolják egy speciális gépészeti megoldással, amit utána nyáron hűtésre, télen pedig fűtésre tudnak felhasználni.

Így sikerült annyi energiát hasznosítani a teljes 120 kW-os napelem rendszernek, aminek várhatóan 140MWh (140.000kWh) az éves termelése, hogy egész évben legrosszabb esetben csak 15% lesz a leszabályzott energia, azaz csupán ~20MWh vész el a termelésből, a visszatáplálás mentesítés ellenére.
Az alkalmazott megoldással a beruházás költsége körülbelül 3 év alatt térül meg, még a jelenlegi tarifa mellett is. Bár a céljuk nem az volt, hogy a teljes költséget nullára csökkentsék, azonban az volt a szándékuk, hogy a beruházás segítségével csökkentsék a villanyszámlát, és hogy a befektetett pénz megtérüljön.

Megéri tehát napelemes kiserőművet telepíteni? Naná!

Összegyűjtöttünk néhány szempontot, hogy miért: 

  • Környezetvédelem - manapság igen sokat számít, hogy milyen energiát használunk, ha a napenergiát sikerül kihasználnunk, azzal a fenntarthatóságot támogatjuk

  • Gyors megtérülés - a fent említett példa is bizonyítja, hogy a befektetett összeg igen hamar megtérül, csak okosan kell felhasználni

  • Függetlenség - Milyen sokat jelenthet, ha nem függ energiafogyasztásunk díja a piaci körülményektől

  • Nem engedélyköteles - visszatáplálás nélkül nem kell építési engedély hozzá

  • Gyors és egyszerű folyamat - Na jó, ez így nem igaz. Viszont mi mindenben segítünk az igénybejelentéstől a készre jelentésig!

Sikerült meggyőznünk? Esetleg érdekelnék még a részletek? 

Ha napelemes kiserőművet szeretne, vagy csak érdeklődik ezzel kapcsolatban, a Nordinova Energy Kft szakemberei állnak rendelkezésére. Segítséget nyújtunk a megfelelő rendszer kiválasztásában, a telepítésben és az üzemeltetésben is!
Sőt, a papírmunkát is bízza ránk!

Kérjen árajánlatot a Nordinova Energy csapatától, és vegye igénybe tanácsadóink szolgáltatását!
Kattintson a linkre, és töltse ki árajánlatkérő formunkat, mi pedig rövid időn belül felkeressük Önt!