Az International Energy Agency (IEA) nemrégiben közzétett jelentése szerint a világ villamosenergia-igényének növekedésének jelentős részét az alacsony szén-dioxid-kibocsátású források fedezi majd a következő három évben. Az IEA szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák - köztük a nap-, a szél-, a hidro- és az atomenergia - széles körű elterjedése valószínűleg a fosszilis tüzelőanyagokból származó energia fogyasztásának növekedését fogja kiváltani, amely jelenleg még az egész világ villamosenergia-igényének több mint 40 százalékát adja.

A jelentés szerint a megújuló forrásokból származó villamosenergia-termelés növekedése több, mint kiegyenlíti majd az erőművekből származó szén-dioxid-kibocsátás növekedését, amelynek fő oka a gazdasági fellendülés és a világ népességének növekedése. Az IEA szerint azonban a világ még messze van attól, hogy elérje az éghajlatváltozás elleni globális célokat, és további lépésekre van szükség a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

A beszámoló szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrásokból származó villamosenergia-termelés növekedése az Egyesült Államokban és Európában - jelentős mértékben hozzájárul majd a világ villamosenergia-igényének kielégítéséhez. Az IEA szerint azonban a fenntartható technológiák szélesebb körű elterjedése továbbra is kulcsfontosságú ahhoz, hogy a világ elérje az éghajlatváltozás elleni céljait.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák terjedésének elősegítése érdekében további beruházásokra és támogatásra van szükség. Az IEA szerint a kormányoknak ösztönözniük kell a fenntartható technológiák használatát, és javítaniuk kell az energiarendszer hálózatának rugalmasságát, hogy megkönnyítsék a források integrációját.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású források elterjedése nem csak a klímaváltozás elleni harc szempontjából fontos, hanem a gazdaság szempontjából is jelentős előnyöket jelenthet. A nap-, szél-, hidro-, és atomenergia technológiák fejlesztése és alkalmazása ugyanis új munkahelyeket teremthet, és hozzájárulhat az energiabiztonság növeléséhez.

Az IEA jelentése hangsúlyozza továbbá, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák széles körű elterjedése és alkalmazása csak az energiarendszer széles körű átalakításával lehetséges. Az IEA szerint ehhez az energiahordozók felhasználásának átalakítására, az energiahatékonyság javítására és az energiarendszer hálózatának rugalmasságának növelésére van szükség.

A beszámoló arra is felhívja a figyelmet, hogy a megújuló energiaforrások terjedése mellett továbbra is szükség lesz a fosszilis tüzelőanyagokból származó energiatermelésre. Az IEA szerint azonban a fosszilis tüzelőanyagokból származó energia felhasználásának csökkentése és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák szélesebb körű alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy a világ elérje az éghajlatváltozás elleni céljait.

Összességében az IEA jelentése pozitív előrejelzést ad a világ energiarendszerének jövőjével kapcsolatban. fenntartható energia széles körű elterjedése valószínűleg jelentősen hozzájárul majd a klímaváltozás elleni küzdelemhez, és az energiaágazat átalakítása új lehetőségeket teremthet a gazdaság és a társadalom számára. Azonban ahhoz, hogy a világ valóban elérje az éghajlatváltozás elleni céljait, további lépésekre és beruházásokra van szükség az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák terjedésének elősegítése érdekében.

Ön is szeretné segíteni a Földet, és jobbá tenni a világot? Kérjen ajánlatot napelemrendszerre vagy modernizálja fűtésrendszerét elektromos fűtőpanelekkel! Kérjen ajánlatot a gombra kattintva!

forrás: iea.org