2020. november 12. csütörtök

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrehozott egy munkacsoportot a háztartási méretű napelemes kiserőművek (HMKE) új bruttó elszámolási rendszerének kidolgozására. A munkacsoport meghívott tagja a legnagyobb hazai napelemes szakmai érdekképviseleti szervezet, a több mint 300 tagvállalattal rendelkező Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) is.

Alföldy-Boruss Márk főosztályvezető úr ismertette a Kormány napelemes rövid és középtávú céljait, 2022-re 3000 MW és 2030-ra 6000 MW beépített napelemes kapacitással számol, ezen belül 200.000 háztartásban átlag 4 kW-os napelemes rendszerrel. 2020 második negyedév végén már ~75.000 háztartásban működött napelemes kiserőmű és ezt a dinamikus növekedést kívánják ösztönözni különböző programokkal. A Szaldó elszámolást felváltó kidolgozandó bruttó elszámolási rendszer az EU EMD Irányelve (944/2019) és Villamos Rendelete (943/2019) megfelelően kell kidolgozni, mely szerint 2023. december 31.-ét követően nem biztosítható új jog a szaldó rendszerek keretében. A meglévő rendszerek hatálya alá tartozó felhasználók számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy átlépjenek a bruttó elszámolási rendszerbe. A folyamatban lévő Villamos Energia Törvény (VET) módosítása is már ennek megfelelően történik, lehetővé teszi például a Megújulóenergia-Közösségek létrehozását.

A munkacsoport célja egy új, korszerű bruttó elszámolási rendszer részleteinek kidolgozása. Az új bruttó elszámolási rendszert olyan okosméréssel kombinált elszámolási rendszer kidolgozása, mely 200.000 napelemes háztartásra tudja rövid időn belül növelni és amely az önfogyasztás, a villamos és fűtési energia költségek megtakarítását eredményezi.Dr. Kaderják Péter államtitkár úr kiemelte, hogy az MNNSZ javaslatával – miszerint az új elszámolási rendszert úgy alakítsuk ki, hogy ösztönözze a napelemmel megtermelt villamosenergia saját célú felhasználását korszerű, hőszivattyús hűtési-fűtési üzemeltetésére is és a napelemmel megtermelt energia tárolását hő vagy villamosenergia formájában,  találkozik a Kormány szándékaival. A Kormány célja a fűtési rendszerek elektrifikációja, mert a villamos alapú korszerű fűtések nagyszerűen kombinálhatóak a HMKE napelemes rendszerekkel.

Forrás: MNNSZ szerkesztőség