A 2019 tavaszán megtartott Construma/Hungarotherm egyik tanulsága, hogy számolni kell az elektromos fűtések piacán tapasztalható fejlődésekkel.

Construma Nordinova csapat 2019

Az 5 nap alatt 50.000 látogató jól mutatja a hazai építőipar felívelésének töretlenségét. A szakemberhiány miatt tapasztalható nehézségek, ilyenkor csekély idő ráfordításával orvosolhatók. Számtalan standon jól felkészült szakemberek várták a tervrajzokkal érkező magánberuházókat, akiket hangzatos marketingszövegekkel már nem lehet elbódítani. Ez a folyamat az elektromos fűtéseket forgalmazó cégek között megtisztulást eredményez. A gerillamarketingre már nem vevő sem a szakma, sem a végfelhasználói közönség, valódi fejlesztéseket követelnek az emberek.

A Comfort Heat fűtőkábelek gyártója bemutatta a távoli vezérlést nyújtó COMFORT TOUCH termosztátját, ami haladva a kor igényeivelközponti jeladó nélküli, közvetlen az otthoni WiFi routeren keresztülmenő csatlakoztatást tesz lehetővé. Ezzel a kommunikációs eszközök számát, így a beruházás összegét is csökkenteni tudta. Mindemellett a hatályba lépett (és elektromos fűtéseket is érintő) ERP szabályozásnak, vagyis az Európai Bizottság 2015/1188 környezettudatosságot célzó rendeletének is maradéktalanul megfelel. Hiszen a Comfort Touch termosztát funkciói között szerepel az adaptív felfűtés, vagy a szellőztetésérzékelés, mely lekapcsolja a fűtést, amikor kitárjuk az ablakokat.

A köznyelvben elhíresült „norvégpanelek” importőrei is jelen voltak nagyobb standokkal, ahol kipróbálhatók voltak működés közben is a termékek. Az ADAX bemutatta a WiFi termosztáttal szerelt fűtőtesteket, melyek szintén közvetlenül csatlakoznak a felhő alapú szerverre, hasonlóan a Comfort Touch termosztáthoz, ami már az elmúlt években is elérhető volt. Azonban most az ADAX CLEA WiFi is bemutatásra került, ami a norvég cég üveg előlapos exkluzív terméke.

Ez az irányvonal, szintén érezhető volt a Nordinova Energy standján, ahol tervezési segítséget nyújtottak az érdeklődők számára. Itt lehetett találkozni a spanyol ClimaStar fűtőtestekkel, melyek nem üveg, hanem egy különleges kerámia előlappal rendelkeznek. Ebben az esetben a kialakítás nem csupán az esztétika miatt eltérő, hanem a hatékonyság szempontjából is szerepet kap. Az előlap gyártása során ugyanis szilícium-oxid mellett alumínium-oxid port is kevernek az anyagba, amit nagy nyomás alatt készítenek el. Így a végeredmény egy a Mohs sklán 9-es kopásállóságú felület, ami gyorsan és egyenletesen biztosítja a felmelegedést és a hőleadást. A kiállított ClimaStar Slim fürdőszobai fűtőtest felmelegedési és kihűlési időhányada az elektromos fűtőtestek piacán az egyik legjobb, hiszen 11 perc alatt eléri az üzemi 60°C felületi hőmérsékletet, de teljes kikapcsolás után csak 45 perccel hűl vissza szobahőmérsékletre. Ez a kedvező tulajdonsága az áramfogyasztására is jótékony hatással van.

Az elektromos fűtések térnyerése természetesen a napelemek árzuhanásának a következményei. A kiállítók között alig lehetett olyan céget találni, függetlenül attól, hogy mi az alap tevékenysége, ahol nem volt valamilyen napelem. A napenergiát hasznosító technológiák letarolták az építőipart és komoly szemléletváltást követelnek, tervezői, kivitelezői és megrendelői oldalon is. Az ebből fakadó fokozott érdeklődés, tetten érhető volt azon a standon, ahol a napelemek szereléséről zajlott folyamatos oktatás. Ha nem maradt ülőhely, akkor állva hallgatták az emberek a gyakorlatban is bemutatott előadást.

EDU-SOLAR 2019

Természetesen az elektromos fűtés nem jelent mindenhol megoldást, de napelemmel kombinálva az egyszintes családi házak alternatívája lehet, már most is nem csak 2021-től.

Lemaradt a 2019-es Construmáról?

Látogasson el a D pavilonban található 203B standunkra 2020 áprilisában!

Constrauma 2020