A napelemek kiválasztása esetén nehéz a végfelhasználók helyzete. Hogyan tegyünk különbséget? Honnan tudjuk, hogy jól fogunk választani? Döntésünk több évtizedre szólóan meghatározza energia gazdálkodásunkat.

Vizsgáljuk meg ezeket a kérdéseket először a gyártó szemszögéből. Elegendő csupán a jobb marketing stratégiát alkalmazni a gyártónak, hogy meggyőzze ügyfeleit arról, kimagasló minőségben állít elő termékeket? Ez fontos szempont, de a válasz egyértelműen nem. Akárcsak az autógyártásban a napelemek piacán is létezik egységesített szempont rendszer. Ezért első sorban a gyártónak ennek való megfelelőségre kell törekedni. Másodsorban olyan stabil vállalkozást kell kiépíteni, ami a bankszektor számára is meggyőző. Ez igaz a kínai Ulica Solar napelemek gyártójára is. 

Tehát döntéshelyzetben többek között a TIER1 minősítést kapott napelemgyártók listájára hagyadkozhatunk, mely negyedévente kerül közlésre. Ez a minősítés első sorban nem az előállított termék minőségét tükrözi, hanem a gyártó pénzügyi helyzetét, stabilitását (ami talán nem elengedhetetlen szempont, amikor azt állítja magáról minden gyártó, hogy 25 év teljesímény garanciát vállal a napelemekre). Ráadásul a TIER1 minősítés egy nagyobb rendszer banki finanszírozásának fontos szempotja lesz a a hitelminősítés alatt is.

Természetesen egy háztartási méretű kiserőmű esetén sem mindegy, hogy mennyire megbízható forrásból származnak a rendszer különböző elemei.
A Solar Review minden évben közzéteszi a legújabb Tier 1 napelemek listáját annak érdekében, hogy elősegítse és megkönnyítse a döntéshozók dolgát. Az Ulica Solar napelemek 2020 második negyedévében is elnyerték a TIER1 minősítést.

A második negyedévet is tartalmazó riport itt tekinthető meg.